Το έργο αφορά στην αποκατάσταση του ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) στη θέση Λάχνι, στα Κύθηρα, ώστε να συμβαδίζει με τα ισχύοντα περιβαλλοντικά πρότυπα. Η διαδικασία εκτυλίσσεται σε δύο φάσεις, κάθε μία από τις οποίες συμβάλλει στην επίτευξη των γενικών στόχων του έργου.
Στην πρώτη, χρησιμοποιούνται τεχνικές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ, περιλαμβάνοντας χωματουργικά έργα για τη συστηματική συλλογή αποβλήτων, διαμόρφωση και εξομάλυνση του εδάφους, έργα τελικής κάλυψης, διαχείριση ομβρίων υδάτων, αποχέτευσης και διαχείρισης βιοαερίου, μαζί με έργα πρασίνου και άρδευσης για την ανάπλαση του τοπίου.
Η δεύτερη επικεντρώνεται στην κατασκευή χώρων υγειονομικής ταφής στερεών αποβλήτων (ΧΥΤΑ) στα Κύθηρα και μικρότερου ΧΥΤΑ στα Αντικύθηρα. Οι βασικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν χωματουργικές εργασίες για τη διαμόρφωση του εδάφους, τη στεγανοποίηση και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αναπτύσσονται υποστηρικτικά έργα υποδομής για τον ΧΥΤΑ Κυθήρων, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων κλίσεων για τη σταθερότητα και τη βελτιστοποίηση της χωρητικότητας του χώρου. Το σύστημα στεγανοποίησης αποτελείται από γεωλογικό φράγμα, οπίσθιο στρώμα, μεμβράνη στεγανοποίησης, γεωσυνθετικό στρώμα αποστράγγισης, γεωυφάσματα και κοκκώδες υλικό προστασίας. Τα συστήματα αποστράγγισης συνδέονται με δεξαμενές καθίζησης για αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων. Η φάση περιλαμβάνει επίσης την περίφραξη του εργοταξίου, την κατασκευή δικτύου οδικών προσβάσεων, την εγκατάσταση δικτύου φωτισμού, τα κτίρια διοίκησης, τη δημιουργία δεξαμενών άρδευσης, την υποδομή πυρόσβεσης, τα συστήματα ύδρευσης, το κτίριο μεταλλικού εργαστηρίου, τον σχεδιασμό αντιπυρικής ζώνης, τη δημιουργία συστήματος διαχείρισης βιοαερίου, τη δημιουργία δικτύου πυρόσβεσης, τις τάφρους πλημμύρας και τις πρωτοβουλίες περιβαλλοντικής παρακολούθησης.