ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ”

Ταυτότητα Έργου
ΕΡΓΟ
Τίτλος Έργου
ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ "ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΠΑΓΕΡΩΦ"
Κύριος Έργου
Περιφέρεια Αττικής
Ημερομηνία Έναρξης/Ολοκλήρωσης
23/03/2023
Δραστηριότητα
ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Ξεκίνησε σήμερα 23/03/2023 το έργο εκσυγχρονισμού και συντήρησης του ιστορικού κλειστού γυμναστηρίου Πειραιά «Πέτρος Καπαγέρωφ», γνωστό και ως «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ». Πρόκειται για το μεγαλύτερο αθλητικό έργο το οποίο γίνεται στον Πειραιά μετά το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και είναι προϋπολογισμού 7.189.471,42 € (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2024.

Μετά από πολλά χρόνια αναμονής οι Πειραιώτες και όλοι οι φίλοι του αθλητισμού θα έχουν στη διάθεσή τους ένα υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο-πρότυπο στην Αττική. Οι Πειραιώτες, αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό γνωρίζουν την ιστορία του «Παπαστράτειου», το οποίο είναι συνδεδεμένο με την εξέλιξη του αθλητισμού και ειδικότερα του μπάσκετ στον Πειραιά.

Στο φυσικό αντικείμενο του έργου, εντάσσονται ένα κλειστό γυμναστήριο που περιλαμβάνει γήπεδο κατάλληλο για αγώνες Basket, Volley, Handball, Footsal, αγωνιστικό χώρο για ρυθμική γυμναστική, σταθερές κερκίδες εκατέρωθεν της μακριάς πλευράς του γηπέδου, χωρητικότητας 1.500 θεατών με διακριτούς χώρους VIP και δημοσιογράφων, συγκρότημα βοηθητικών χώρων που περιλαμβάνει χώρους εξυπηρέτησης αθλουμένων, προπονητών, διαιτητών ιατρικής υποστήριξης κ.λ.π., χώρους διοικητικής υποστήριξης, αίθουσες εκγύμνασης και αίθουσα δημοσιογράφων, χώρους εξυπηρέτησης θεατών, αποθήκες και μηχανολογικούς χώρους. Να σημειωθεί ότι οι χώροι του γυμναστηρίου θα εξυπηρετούν, όχι μόνο την προσβασιμότητα ΑΜΚ, αλλά και τη χρήση του για αθλητικές διοργανώσεις ΑΜΕΑ.

Αναλυτικά οι εργασίες που θα εκτελεστούν αφορούν :

Προσθήκη κερκίδων κατ΄ επέκταση των παλιών, εκατέρωθεν του αγωνιστικού χώρου.
Εκμετάλλευση του ενδιάμεσου ορόφου που δημιουργείται κάτω από τις νέες κερκίδες για την εξυπηρέτηση των θεατών (φουαγέ, wc κοινού και ΑΜΚ, διάδρομοι προσπέλασης που να μην περνούν από τον αγωνιστικό χώρο).
Διαμόρφωση του χώρου των πρώην αποδυτηρίων (βόρεια πλευρά) ώστε να περιλαμβάνουν όλες τις απαιτούμενες λειτουργίες σύμφωνα με τις απαιτήσεις ΓΓΑ, συγκρότημα αποδυτηρίων αθλητών ΑΜΚ, χώρο φυσιοθεραπείας, αποδυτήρια διαιτητών ανδρών γυναικών, αποδυτήρια προπονητών, ιατρείο, χώρο ελέγχου anti-dopping.
Αναδιαμόρφωση των χώρων κάτω από τις κερκίδες στη νότια πλευρά για τη δημιουργία χώρου προθέρμανσης αθλητών, αίθουσας συνεντεύξεων και προβολών, γραφείων διοίκησης και χώρων Η/Μ εγκαταστάσεων.
Προσθήκη εξωτερικά του κτιρίου ανελκυστήρα και υπαίθριας μεταλλικής ράμπας ΑΜΕΑ για την προσπέλαση στις κερκίδες θεατών ΑΜΕΑ
Εγκατάσταση στον οικίσκο του περιβάλλοντος χώρου των απαραίτητων χώρων Η/Μ [Οικίσκος ΔΕΗ και Υποσταθμός] Διαμορφώσεις περιβάλλοντα χώρου για την εξασφάλιση της ανεξάρτητης εισόδου-εξόδου θεατών, αθλητών, δημοσιογράφων, VIP και εργαζομένων.
Εγκατάσταση εναλλακτικών συστημάτων ηλεκτρικού ρεύματος, θέρμανσης και ψύξης.
Επισκευή και συντήρηση της υφιστάμενης σιδηράς περίφραξης και συμπλήρωση περίφραξης όπου απαιτείται για τη διαμόρφωση των νέων εισόδων.
Κατασκευή νέων πυλών εισόδου – εξόδου αθλητών, θεατών και ΑΜΚ (οδό Φωκίωνος) από σκυρόδεμα.
Νέες σιδηρές (όμοιες με τις υφιστάμενες στην οδό Γραβιάς) θύρες εισόδου – εξόδου θεατών, διοίκησης, δημοσιογράφων και επισήμων (Γραβιάς)
Κτήριο Υποσταθμού και οικίσκος ΔΕΗ
Φύτευση υψηλού και χαμηλού πράσινου.
Δίκτυο ραμπών πρόσβασης ΑΜΚ σύμμικτης κατασκευής με μεταλλικό φέροντα οργανισμό στα μεγαλύτερα ύψη.
Καθαίρεση παλαιάς πλακόστρωσης και υπόβασης και δημιουργία νέας υπόβασης και επικάλυψης με πλακόστρωση στη νέα στάθμη εισόδου του κτιρίου.
Κατασκευή κλιμάκων από μπετόν περιμετρικά του κτιρίου για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους.
Ο περιβάλλον χώρος θα εξοπλιστεί κατάλληλα με σκιάστρα, παγκάκια ξεκούρασης, κάδους απορριμμάτων, φωτιστικά κλπ.

Το έργο αναμένεται να βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής η οποία έχει πληγεί σημαντικά λόγω των χρήσεων που φιλοξενούσε στο παρελθόν (κυρίως βιοτεχνικοί χώροι). Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά στερείται ανάλογων αθλητικών εγκαταστάσεων και το έργο θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των ερασιτεχνικών σωματείων μπάσκετ – βόλεϊ της περιοχής, τα οποία ουσιαστικά υπολειτουργούν λόγω έλλειψης αθλητικής στέγης.
Με την κατασκευή του νέου γυμναστηρίου θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα τονωθεί η δραστηριότητά τους αφού θα μπορούν να λειτουργούν πιο οργανωμένα και να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους.